opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • malysz01
    Drive
    • 2012
    • 53

Panowie mam pytanko. Interesuja mnie opony Hankook Kinergy eco K425 195/65 R15 91 T. O ile kilka osób wspomina o indeksie prędkości, to chyba nikt nie pisze o indeksie nośności. Róźnica cenowa między indeksem 91 = 615 kg a 95 = 690 kg wynosi 77 zł na oponie ( wg strony oponeo ) Opłaca się dopłacać jeśli nie ma się kombiaka i nie wozi ciężkich rzeczy w bagażniku?

Komentarz

• zepter00
      RS
      • 2008
      • 2304

Nie opłaca się. Opony z wyższym niż zalecany indeksem nośności są cięższe i sztywniejsze co przekłada się na spadek komfortu, wzrost zużycia paliwa i niewielkie pogorszenie osiągów (trzeba wprawić w ruch obrotowy większą masę).
      Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• lu5asz
        RS
        • 2011
        • 2006
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Hej.
        Mam teraz 16ki Barumy 2 i są mega głośne.Co polecicie jak najcichszego 205/55/16
        Kondziu

OCP

Komentarz

• yunior81
          RS
          • 2010
          • 1657
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Dunlop BlueResponse

Komentarz

• siemi1
            L&K
            • 2012
            • 1287
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BMM 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez yunior81
            Dunlop BlueResponse
            Zrobiłem na nich trz chyb z 2000km i sa spoko wydaje mi sie ze sa osc ciche i ładnie trzymają, żadko trakcja na mokrym sie w łacza.

Jedyne czego mi brakuje to rantu do ochrony alufelg. u mnie w temacie zobaczysz jak wyglądają na samochodzie, lekki balon jest.
            Spalanie - Motostat.pl
            Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
            Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
            Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• xtremesystems
              RS
              • 2010
              • 2254
              • Hyundai

wlasnie dla mnie nieporozumienie ze takie gumy jak nokian line i dunlop bluresponse - obie bdb gumy - nie maja rantu w rozmiarze 205/55 16

Komentarz

• piotrek_os
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8160
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez siemi1
                Jedyne czego mi brakuje to rantu do ochrony alufelg.
                w Dunlop Sport Fastresponse jest rant ochronny i patrzać na alufelgi jest to zabezpieczenie.
                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• yunior81
                  RS
                  • 2010
                  • 1657
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zrobiłem na nich trz chyb z 2000km
                  Ja mam juz ich drugi komplet w drugim samochodzie i naprawdę są super.

rzadko trakcja na mokrym sie w łacza
                  U mnie na trzecim biegu zrywa trakcje oczywiście to nie wina opon :diabelski_usmiech

Komentarz

• mateile
                    Classic
                    • 2013
                    • 6

Z opon zarówna letnich jak i zimowych polecam oponki marki - Vredestein.

Dodatkowo letnia ultrac sessanta ma fajowy bierznik.

Zimówki Snowtrac 5 mam załozone w Beemce i naprawdę dają rade w połączeniu z tylnym napędem :wink: , klienci również bardzo chwalą te oponki, ostatnio klient odbierał oponki letnie wyprodukowane przed dwoma tygodniami :P
                    części, filtry, oleje , dodatki do paliwa, oleju- SKLEP KRAKÓW
                    Millers Oils, Amsoil, Castrol, Mobil, Shell, Elf ... GM
                    opony Vredestein - prosto od prod.

[email protected] / www.e-autoteile.pl

Komentarz

• zepter00
                      RS
                      • 2008
                      • 2304

Twoja wypowiedź to reklamowy spam

Zamieść jakieś testy jak te opony wypadają w porównaniu z innymi. :?
                      Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

Komentarz

• misza_zabrze
                        L&K
                        • 2013
                        • 1371
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BLR 2.0 FSI 150 KM

jak obiecalem tak i tez robie. Od kilku tygodni jezdze na komplecie Goodyear EfficientGrip Performance 205/55/16.
                        Opona miekka, moim zdaniem az za bardzo co czuc po nacisnieciu boku opony. Wrazenie takie ze zaraz przebije palcem. Podobno tak to zostalo zaprojektowane ze w razie hamowania opona przysiada dosc mocno i tym samym zwieksza powierzchnie styku z podlozem.

Ogolnie opona cicha z tym ZE.... no wlasnie wszystko zalezy od rodzaju nawierzchni po jakiej sie poruszamy. Tradycyjny czarny asfalt (gladki) przyjemnosc jazdy. Asfalt drenazowy, porowaty niestety chocby nie wiem jaka opona wszystko slychac i szumi. Przejazd przez male progi, uskoki w 70% tlumione w porownaniu z normalna opona.
                        Lekka w porownaniu z innymi. Ogolnie na plus jak narazie. Jakiegos wiekszego spadku spalania nie zauwazylem w porownianiu z zimowkami . Moze w dlugiej trasie jakos bedzie to odczuwalne.
                        Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
                        Obecnie -> Seicento 900+LPG
                        Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
                        Bylo ->GOLF 3 1.8

Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045

Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776

Komentarz

• mateile
                          Classic
                          • 2013
                          • 6

Zamieszczone przez zepter00

sam jeżdzę na oponach tej firmy i mam przetestowane na sobie, bardzo je sobie chwalę i polecam więc jaki to spam (dla jasności zacząłem je sprzedawać dopiero jako uzytkownik kolejnego kompletu) ! Z tego co zaobserwowałem w tym dziale uzytkownicy zamieszczają opinie, które opony w ich odczuciu dobrze się sprawują dlatego i ja po przetestowaniu kolejnego kompletu wyrażam swoją pozytywną opinię :wink:

Dodatkowo mam opinie swoich klientów, które sa w moim odczuciu istotniejsze niż testy porównawcze firmy XXX 8)

Komentarz

• xtremesystems
                            RS
                            • 2010
                            • 2254
                            • Hyundai

ciekaw jestem jakis testow ultrac sessanta. bo ma bieznik bardzo opodobny do rainsport3

Komentarz

• yunior81
                              RS
                              • 2010
                              • 1657
                              • Octavia I (1U2)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Jeździłem minionej zimy na Vredestein'ach i jako użytkownik głownie/przede wszystkim opon Dunlop stwierdzam że SnowTrac 3 to rewelacyjna opona !!!!!

Ach te testy....

Komentarz

• mateile
                                Classic
                                • 2013
                                • 6

Zamieszczone przez yunior81
                                Jeździłem minionej zimy na Vredestein'ach i jako użytkownik głownie/przede wszystkim opon Dunlop stwierdzam że SnowTrac 3 to rewelacyjna opona !!!!!
                                Obecnie Vredestein wypuścił udoskonalony model - snowtrac 5 polecam :!:

Na lato m.in coś takiego: :wink:

ale również Sportrac 5 i Ultrac Cento

Komentarz

• beaviso
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 767
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez beaviso
                                  z radością dołączyłem do grona użytkowników Dunlop BluResponse.
                                  Po kolejnym miesiącu eksploatacji zaczynam dostrzegać pewną wadę tych opon - myszkowanie samochodu przy dużej prędkości - bo nie wierzę, że to zawieszenie akurat teraz zaczęło szwankować (samochód robi niewielki przebieg).
                                  Już wcześniej zgłosiła mi to moja żona, która raz wybrała się Skodą na przejażdżkę, ale przyznam, że jej raport o zachowaniu samochodu przy 150 km/h puściłem mimo uszu, ściślej - wkurzyłem się za taką prędkość w pewnym miejscu. Inna sprawa, że dziewucha ma wyczucie w sprawach prowadzenia auta i wyłapuje niuanse i zmiany od razu. No ale do rzeczy - BluResponse 195/65 R15, wyważone wyjątkowo dobrze jak nigdy jeszcze nie miałem, niby wszystko OK, kierownica spokojna, nie drży, ale po przejechaniu się równą jak stół i prostą jak pas startowy A1 odkryłem o co chodziło mojej żonie. Jadąc 150-160 km/h miałem nieustanne wrażenie jakby samochód dostawał boczne podmuchy wiatru. Ale wiatr nie wieje raz z lewej raz z prawej, no i pogoda była mało wietrzna... Coś jest nie tak, samochód przy tej prędkości lekko pływa na jezdni, brakuje tej sztywności trakcji, która była na poprzednich oponach CEC3. Wówczas nie zwracałem na nic uwagi, czyli było dobrze, teraz zmiana na minus jest odczuwalna.
                                  Więc mimo wszystkich zalet BluResponse (cisza + dobre hamowanie), to myszkowanie po jezdni mnie wkurza - dobrze, że Skoda nie służy mi do dalekich czy szybkich jazd drogami kategorii A i nowych S, bo na dłuższą metę miałbym zgryz z tymi oponami... I, powtarzam, nie wierzę, że to coś w zawieszeniu się skaszaniło, bo na oponach zimowych było OK (nawet wyjątkowo, bo Pirelli Sottozero wyjątkowo dobrze sprawuje się na suchym, czego nie można powiedzieć o śniegu), a auto od wymiany opon przejechało ze 3k km i nie zaliczyło żadnego dojebania zawieszenia.

M.
                                  666 4U

Komentarz

• szymon2
                                    Classic
                                    • 2014
                                    • 2

Witam co polecacie do Octavii II FL 1.4 TSI. Rozmiar 205/55/16. Chcialbym opony ciche. Wiekszosc km robie po miescie. Raz dwa razy w roku dlugi wyjazd na wakacje.

Komentarz

• Voit
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 816

Po kolejnym miesiącu eksploatacji zaczynam dostrzegać pewną wadę tych opon - myszkowanie samochodu przy dużej prędkości
                                      (...)
                                      ...Pomimo kapelusza na głowie i czterech (z okładem) krzyżyków na karku zdarza mi się czasem spojżeć śmierci w oczy i rozpędzić auto do prędkości 150 km/h.
                                      Nie zauważyłem "myszkowania" po jezdni czy innych niepokojących objawów...
                                      Auto prowadzi się cicho i pewnie...

Komentarz

• zepter00
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2304

Polecam beaviso sprawdzić amortyzatory, wszelkie luzy i ewentualnie ciśnienie w kołach. Opony jako takie nie mają nic wspólnego z opisywanym zjawiskiem.

Komentarz

• Tomek000
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 143
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CBZB 1.2 TSI 105 KM
                                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

z radością dołączyłem do grona użytkowników Dunlop BluResponse.
                                          Po kolejnym miesiącu eksploatacji zaczynam dostrzegać pewną wadę tych opon - myszkowanie samochodu przy dużej prędkości - bo nie wierzę, że to zawieszenie akurat teraz zaczęło szwankować (samochód robi niewielki przebieg).
                                          beaviso, również mam te opony w o2 w tym samym rozmiarze co Ty, 3.2kkm przejechałem na nich w tym sporo po autostradach i nie zaobserwowałem tego co opisujesz..
                                          Kodiaq 1.5 DSG Style

Komentarz

• OczeK
                                            Drive
                                            • 2014
                                            • 86
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AUM 1.8 20VT 150 KM

Witam potrzebuję w miarę szybkiej porady, nie dam rady na szybko przewertować całego tematu, polećcie dobre opony na lato do mojej O1 1,8T, do tej pory były 205/55 R16 ContiPremiumContact2 ale się wyząbkowały i muszę wymienić na dniach.
                                            Mogę dać max 300 za sztukę myślę że w klasie premium będzie z czego wybierać.
                                            Moja bryczka:
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=79825

Komentarz

• majuDJ
                                              Rider
                                              • 2012
                                              • 464

Użytkował ktoś opony 205/55R16 LANVIGATOR 91V

lub ZETA ZTR-10 205/55R16 94W

Czy może lepiej w tej cenie kupić dobre w miarę świeże używki?
                                              http://www.euromove.pl

Komentarz

• jamesbondzio
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1174
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

beaviso, o jakich to prędkościach mówisz? raptem 150 to prędkośc autostradowa.

Wystarczyło że raz zaliczyłeś solidną dziure i geometria powiedziała "PA PA"
                                                Tak jak koledzy radzą sprawdz ciśnienia w kołach. (zrobiło sie ciepło)

Co maja powiedziec ludzie którzy jada na tej oponie 200km/h. Pewnie odlot i różaniec w dłoni. :szeroki_usmiech
                                                kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• Voit
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 816

Zamieszczone przez majuDJ
                                                  Użytkował ktoś opony 205/55R16 LANVIGATOR 91V

lub ZETA ZTR-10 205/55R16 94W

Czy może lepiej w tej cenie kupić dobre w miarę świeże używki?

... Na Oponeo opona Presto z Dębicy kosztuje 208 zł.
                                                  Naprawdę myslisz, ze oszczędność 200 zł na komplecie opon jest dobrym pomysłem?
                                                  Nie mam najlepszej opinii o oponach z Dębicy, ale myślę że i tak będą o niebo lepsze i bezpieczniejsze od opon z Chin, lub używek w dobrym stanie (ale z auta po wypadku)
                                                  Oszczędzanie na oponach to bardzo zły pomysł.
                                                  Zaoszczędzisz równowartość baku paliwa, a zrobisz krzywdę sobie, lub co gorsze innym...

Komentarz

• zepter00
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2304

Są tańsze sklepy niż Oponeo... Brałem opony już w 10 sklepach... Zawsze byłem zadowolony...zawsze sprawdzam w wyszukiwarce - porównywarce cen i sprawdzam jakie koszty a może wliczona cena za dostawę.

Komentarz

Pracuję...